Maleriet Susanna i badet

Et forslag til bystyremedlemmene i Oslo

Det følgende ble sendt på e-post til samtlige bystyremedlemmer i Oslo onsdag 24. oktober:

«Et forslag til bystyremedlemmene i Oslo

Kystpartiet i Oslo vil med dette oppfordre bystyremedlemmene i Oslo til å sette i gang et tiltak som med relativt beskjedne midler kan få interessante ringvirkinger for både byen og hele landet. Vårt forslag er at Oslo kommune iverksetter et prosjekt for å gi befolkningen informasjon om korrupsjon og maktmisbruk som er til skade for det norske demokratiet. Et slikt prosjekt kan ta mange former, og det er bare fantasien som setter grenser. Det kan for eksempel dreie seg om foredragsvirksomhet, debatter, utstillinger, bruk av Internett mv.

Jeg vil så si litt om bakgrunnen for forslaget. Korrupsjon og maktmisbruk er et langt større problem i dagens Norge enn det man får inntrykk av gjennom media og den politiske debatten. Hva angår Oslo kommune, vil jeg tro at mange av adressantene er kjent med tidligere bystyremedlem Erling Folkvords bok Vår korrupte hovedstad. Flere forhold kunne vært nevnt i tillegg. Her velger jeg kun å vise til den senere tids oppslag om ansettelser i Omsorgsbygg, samt mangelfull oppfølging av varsler rettet til Utdanningsetaten (sak publisert på nettstedet Radikal Portal 11. september 2015).

For å se hvor omfattende og alvorlig korrupsjon og maktmisbruk i Norge er, er kanskje det beste man kan gjøre, å se på en samling artikler og litteratur om ulike saksforhold. En sak kan være alvorlig nok, men ikke nok til å trekke konklusjoner om rikets tilstand. Det er når man summerer flere saker, at alvoret trer frem. Tidligere forlagssjef Andreas Skartveit uttrykte det treffende da han i kronikken Råte i den norske rettsstaten (Aftenposten 06.07.98) skrev, etter å ha ramset opp flere stygge saker: «Det alvorlege med desse feila er kanskje ikkje først og fremst at dei er så mange. Det alvorlege er at dei er så stygge. Og det verste er at det kanskje er råd å sjå mønster i feila.»

En samling artikler og litteraturhenvisninger om maktutøvelse i Norge, finner man ved å gå inn på www.fampo.info/saksforhold.html. Dersom bystyremedlemmene har spørsmål angående utvalget av saksforhold, kan de kontakte undertegnede.

Bystyremedlemmene er herved oppfordret til å se nærmere på de forhold som er beskrevet via lenken over. Dag Hiåsens rapport om Bygdeposten-saken kan være et egnet sted å begynne.

Jeg vil avslutningsvis gjengi et sitat fra en kronikk av Raymond Johansen i Dagens Næringsliv i forbindelse med kommunevalgkampen i 2015: «I dag er det nærmest ‘risikofritt’ å være styrende politiker i Oslo, sånn bør det ikke være». Dette sitatet er blitt hentet frem i media i forbindelse med byrådets forslag om en pressestøtteordning for Oslo-aviser. Kystpartiet i Oslo mener at et prosjekt som det jeg har skissert over vil være et mere målrettet tiltak og bedre bruk av kommunens ressurser enn en egen lokal pressestøtteordning.

Med vennlig hilsen
Erik Strand,
fylkesleder i Kystpartiet i Oslo»
Bilde: Walters Art Museum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s